O nama

O nama

Posle 15 godina bavljenja raftingom na rijeci Tari i saradnje sa drugim kampovima, 29.04.2022. godine konačno otvaramo naš Adventure Tara rafting centar.

U početku zamišljen kao manji kamp, brzo će osvojiti vaša srca i povjerenje. Naporno ćemo radili na reputaciji i dobrom imenu a uporedo i širiti kapacitete.

Trenutno imamo 70 ležajeva na raspolaganju – bungalove sa sopstvenim kupatilom, sefom, TV-om, veliki zatvoreni restoran, dvije ljetnje bašte, krovnu terasu. Naše večernje žurke su sada već postale nadaleko poznate a naša hrana vam mjesecima ostaje u sjećanju.

Kako do nas

Ukoliko do nas dolazite sopstvenim prevozom, pratite instrukcije kako biste nas lako našli. Nalazimo se na magistralnom putu Foča – Trebinje, na 7km od Foče.


Kada krenete iz Beograda, imate 4-5 sati vožnje do Adventure Tara rafting centra. Idete autoputem Miloš Veliki do Čačka i dalje ka Užicu. Posle Užica na putu za Zlatibor ćete se odvojiti desno u pravcu Sarajeva, Višegrada i Mokre Gore. Granicu između Srbije i BiH prelazite u Mokroj Gori, zatim slijedi Višegrad i posle 40-ak km od Višegrada u mjestu Ustiprača skrećete lijevo ka Goraždu. Posle 30km od Goražda dolazite u Foču. Nastavite pravo, ne prelazi se most za “centar grada“ vec nastavite pravo 4km. Dolazite do rasknice koja vodi pravo za Sarajevo, lijevo za Trebinje. Skrecete lijevo preko malog mosta i dolazite do pumpe Neskovic. Od pumpe nastavite pravo (ne skrecete lijevo preko mosta) i na 2km sa lijeve strane je kamp Adventure Tara.

Putovaćete magistralnim putem preko Šapca i Loznice. Granicu možete preći na prelazu u Malom Zvorniku. Zatim slijedi Zvornik (na ulazu u grad je često patrola saobraćajne policije pa poštujte propise). Potom prolazite kroz Miliće, Vlasenicu, Han Pijesak, Sokolac.

Na 3km posle Sokolca ćete naići na raskrsnicu koja vodi desno ka Sarajevu i Jahorini a lijevo ka Rogatici i Goraždu – tu skrenite lijevo. 

Na 20-ak km od Rogatice u mestu Ustiprača ćete skrenuti desno ka Goraždu. Posle 30km od Goražda dolazite u Foču. Skrenite lijevo preko mosta prateći znak “centar grada“ i odmah posle mosta skrenite desno. 

Od tog skretanja vozite samo pravo narednih 21 km prateći put ka Nikšiću, sve vrijeme vožnje od Foče rijeka Drina treba biti sa vaše desne strane.

Dionica od Foče do kampa je nezgodna, jer je zadnjih 10km asfaltirani put sa dosta krivina. Iako će vam izgledati da je potpuno nemoguće da takav put bude magistralni i da pri tom spaja dvije države, ne dajte se pokolebati, to je samo znak da ste na pravom mjestu.

Vozite polako i oprezno, put je uzak i nezgodan za sve one koji nisu navikli na ovakve terene. Otprilike na 18-om kilometru od Foče naići ćete na tablu sa natpisom „Rafting centar Bastasi“, od te table produžite pravo još 3 km (nemojte skretati desno u Bastase nego samo idite pravo). Došli ste do cilja, tu vas čeka obilježen i obezbijeđen parking.

Treba da pratite put koji izlazi iz Sarajeva u pravcu Foče pored sarajevskog aerodroma. Zatim ćete proći kroz Kijevo, Trnovo, Dobro Polje i Miljevinu. Posle oko 12km od Miljevine doći ćete na raskrsnicu kod mjesta Brod na Drini, na toj raskrsnici držite desno (preko mosta) i pratite putokaz za Nikšić i Rafting centar Bastasi. 

Nakon oko 1km od raskrsnice ćete kod benzinske pumpe “Majnex” skrenuti lijevo preko drugog mosta i odmah posle mosta držati desno u pravcu Nikšića. Od tog skretanja vozite samo pravo prateći put ka Nikšiću, sve vrijeme vožnje od Foče rijeka Drina treba biti sa vaše desne strane. 

Dionica od Foče do kampa je nezgodna, jer je zadnjih 10km asfaltirani put sa dosta krivina. Iako će vam izgledati da je potpuno nemoguće da takav put bude magistralni i da pri tom spaja dvije države, ne dajte se pokolebati, to je samo znak da ste na pravom mjestu.

Vozite polako i oprezno, put je uzak i nezgodan za sve one koji nisu navikli na ovakve terene. Otprilike na 18-om kilometru od Foče naići ćete na tablu sa natpisom „Rafting centar Bastasi“, od te table produžite pravo još 3 km (nemojte skretati desno u Bastase nego samo idite pravo). Došli ste do cilja, tu vas čeka obilježen i obezbijeđen parking.

Posle Nikšića i Plužina prelazite granicu na Šćepan Polju, ulazite u Republiku Srpsku (BiH), nastavljate vožnju još samo 2km i naš rafting centar se nalazi sa lijeve strane puta.

Od Broda na Drini skrećete desno (preko mosta) ispred benzinske pumpe Majnex i posle mosta držite desno u pravcu Nikšića. 

Posle oko 16km doći ćete do znaka sa desne strane na kom piše “Rafting centar Bastasi“. Od te table produžite pravo još 3 km (nemojte skretati dole desno u Bastase nego samo pravo).

Došli ste do cilja, tu vas čeka obiljeležen i obezbijeđen parking.

Najčešće postavljana pitanja

Ovo je jedno od najčešćih pitanja koje dobijamo od vas. Takođe, ovo je i zabluda broj 1. Plivanje nije uslov za učešće u raftingu ali prsluk, koji je obavezni dio opreme i koji svi učesnici u raftingu dobijaju od nas, jeste. Prsluk i kaciga su jedini obavezni dio opreme za rafting. Sa prslukom je potpuno nemoguće da potonete.

Plivanje u rijeci Tari, u njenim tzv. bukovima, gdje u stvari i može da dođe do ispadanja iz čamca, je gotovo nemoguće. Rijeka Tara je izuzetno brza rijeka i baš zbog toga je i atraktivna za rafting.  U slučaju ispadanja iz čamca, osnovno pravilo jeste da se opustite, okrenete noge „unapred“ kako biste se odgurnuli od eventualnog kamenja, granja, prepreka uopšte i sačekate da vas sama rijeka izbaci na miran dio gdje ćete moći doplivati do obale ili čamca. Prsluk je zbog ovoga obavezni dio opreme i sa prslukom je apsolutno nemoguće da vam se bilo šta desi.

Važno je napomenuti da su ispadanja iz čamca ili prevrtanja čamca izuzetno rijetki i da su šanse da vam se to desi gotovo zanemarljive.

Pripreme za rafting započinjemo nakon doručka. Odlazite u skiperaj – posebnu prostoriju gdje se čuva oprema za rafting, gdje će vam naši skiperi dati da obučete opremu za rafting. Svu opremu koja je neophodna za rafting dobijate od nas. Vaše je da ponesete kupaći ili šorc. Obavezni dio opreme za rafting su prsluk, kaciga i čizmice tj. cipele. Fakultativni dio opreme za rafting je odijelo od neoprena i anorak jakna – šuškavac. Napominjemo da nikako ne treba da oblačite majice, pantalone, čarape… odijela od neoprena su specijalna odijela koja su namijenjena da vas štite od hladne vode rijeke Tare do -5°c. U ljetnjim mjesecima, kada su temperature ekstremno visoke, u julu i avgustu, niste u obavezi da nosite odijelo ali su prsluk i kaciga obavezni.

Od našeg centra do polazne tačke raftinga ima oko 1h vožnje. Po dolasku na početnu tačku, vaši skiperi kreću sa poslednjom pripremom čamaca i opreme. Skidaju čamce, koje su dovezli vaši kombiji, pregledaju opremu i vrše raspored učesnika za rafting. Čamci za rafting su različitih veličina i nosivosti i uglavnom su za osam učesnika + skiper ali mogu biti i za šest kao i za deset učesnika.

Nakon rasporeda učesnika za rafting, svaki skiper će za svoju grupu održati kratki brifing o pravilima ponašanja na čamcu i vaša avantura zvana rafting počinje. Trajanje samog raftinga zavisi od doba godine, brzine rijeke Tare, kao i vašeg veslanja. Uglavnom je to od 2 do 5h. Po pravilu, voda je u aprilu, maju i početkom juna dosta brža i sam rafting traje kraće. Za one koji su već dolazili  na rafting ili žele da probaju brži rafting, preporučujemo da nas posete u ovim mjesecima. Za one koji nam dolaze prvi put ili žele da probaju mirniji rafting, preporučujemo da nas posjete u julu, avgustu i septembru. Rijeka Tara je sporija, voda je topla i pravimo pauze za kupanje, sunčanje, slikanje, skakanje itd.… Ovi mjeseci se takođe preporučuju i za rafting sa djecom.

Nakon 2 -5 h, koliko traje rafting, čamcima dolazite do podnožja našeg centra. Nakon razduživanja opreme, čeka vas topao tuš i ukusni ručak ili večera.

Iako je rafting ekstreman sport, on nije opasan. Naravno, uz poštovanje svih procedura, rafting je sasvim bezbjedan u svim mjesecima. Ipak, za one koji nam dolaze prvi put, savjetujemo da biraju mjesece jul, avgust, septembar. Po pravilu, voda je u aprilu, maju i početkom juna dosta brža i sam rafting traje kraće. Za one koji su već dolazili, bili na raftingu ili žele da probaju brži rafting, preporučujemo da nas posjete u ovim mjesecima. U julu, avgustu i septembru rijeka Tara je sporija, voda je topla i pravimo pauze za kupanje, sunčanje, slikanje, skakanje itd. Ovi mjeseci se takođe preporučuju i za rafting sa djecom.

Međutim, još jednom napominjemo da je rafting sasvim bezbjedan u svim mjesecima i da ste dobrodošli kada god vi želite. Naši skiperi su izuzetno iskusni, posjedujemo svu opremu vrhunskog kvaliteta i garantujemo vam nezaboravno iskustvo u bilo kom mjesecu.

Da, rafting je sasvim bezbjedan za djecu školskog uzrasta a u zavisnosti od vodostaja rijeke Tare i za mlađe.

Napominjemo da posjedujemo svu neophodnu opremu za djecu i da su naši skiperi izuzetno iskusni.

Ipak, za rafting sa djecom savetujemo da birate mjesece jul, avgust i septembar. Takođe, poželjno je da to budu radni dani, od nedelje do petka, kada su gužve dosta manje. Rijeka Tara je mirnija, voda je toplija a naši skiperi će rafting iskustvo prilagoditi našim najmlađima. Pravićemo pauze za kupanje, igranja u pijesku, slikanje a nezaobilazna je i pećina Maše i medvjeda. Takođe, na kraju raftinga, naši najmlađi dobijaju diplome za hrabrost.

Savjet: Zbog dugog trajanja raftinga, savjetujemo da našim najhrabrijima ponesete užinu – uštipke od doručka, jabuku, mini sendvič… garantujemo da će biti veoma gladni 😊

Kiša nije prepreka za održavanje raftinga. Razumijemo da možda niste tako zamišljali spust ali rafting se održava i po lošijem vremenu. Naravno, ukoliko je u pitanju obilni pljusak, sačekaćemo da prođe i krenuti u avanturu ali prolećni/ljetnji pljuskovi nisu prepreka za održavanje raftinga. Od nas dobijate svu neophodnu opremu za rafting a takođe posjedujemo i anorak jakne (nepropusne jakne za kišu).

Kiša ili loše vrijeme nisu valjani razlozi za otkaz. Posjedujemo svu neophodnu opremu za rafting po lošijem vremenu a naši bungalovi, kao i restoran, imaju grijanje. Ukoliko niste sigurni, birajte ljetnje mjesece npr. juli i avgust kada su kiše rijetke i kratkotrajne.

Kada se odlučite za neki od aranžmana, rezervaciju možete da izvršite putem telefona, e-mailom, putem Istragama ili Facebook-a.

Za rezervaciju mjesta je neophodno izvršiti uplatu u iznosu od 30€ po osobi na naše račune u Srbiji (u dinarskoj protivvrijednosti)  ili u BiH a ostatak plaćate na licu mjesta.

Rezervacije služe kao potvrda vašeg aranžmana i ukoliko iz nekog razloga morate da pomjerite svoj dolazak kod nas, najljubaznije vas molimo da nam to javite najkasnije 2 nedelje prije predviđenog termina dolaska i vaš novac ćemo prebaciti na novi termin.

U suprotnom, uplaćena sredstva se zadržavaju.

U svim slučajevima se vrši neophodna uplata od 30€ po osobi za rezervaciju vašeg mjesta.

Naravno da možete, sve rezervacije se mogu otkazati ili pomjeriti za neki drugi termin. Potrebno je da nas kontaktirate najkasnije 2 nedelje pre planiranog termina dolaska i mi ćemo vam sa zadovoljstvom ponuditi neki novi termin.

Molimo vas da imate na umu da kiša ili loše vrijeme nisu validni razlozi za otkaz. Ukoliko niste sigurni, birajte ljetnje mjesece npr. juli i avgust kada su kiše rijetke i kratkotrajne.

Za rezervaciju mjesta je neophodno izvršiti uplatu u iznosu od 30 eura po osobi na naše račune u Srbiji (u dinarskoj protivvrijednosti) ili u BiH a ostatak plaćate na licu mjesta.

Rezervacije služe kao potvrda vašeg aranžmana i ukoliko iz nekog razloga morate da pomjerite svoj dolazak kod nas, najljubaznije vas molimo da nam to javite najkasnije 2 nedelje prije predviđenog termina dolaska i vaš novac ćemo prebaciti na novi termin. U suprotnom, rezervacija tj. uplaćena sredstva se zadržavaju.

Konzumiranje alkohola i nedozvoljenih supstanci prije i za vrijeme raftinga je strogo zabranjeno. Molimo vas da ovo upozorenje shvatite ozbiljno.

Rafting je ekstreman sport i mali trenutak nepažnje može da ima fatalne posledice. Naši skiperi imaju našu punu podršku i, ukoliko procijene da ste pod uticajem alkohola, neće vam biti omogućeno učestvovanje u raftingu.

Pored vaše bezbjednosti skiperi odgovaraju i za bezbjednost drugih učesnika na čamcu te još jednom napominjemo da je ovu zabranu potrebno shvatiti ozbiljno.

Vremena za opuštanje uz domaću rakiju, vino, muziku i dobru hranu će biti posle raftinga. Naše žurke uz muziku uživo su sad već nadaleko poznate i mi jedva čekamo da zajedno igramo i pjevamo cijelu noć.

Nema potrebe da nosite svoju hranu. Naša kuhinja, odnosno jela, su domaća, tradicionalne recepture, kalorijski jaka i uglavnom bazirana na mesu. Međutim, posjedujemo i bogat meni peskatorijanske, vegetarijanske, veganske, bezglutenske ishrane. 

Molimo vas da nam prilikom rezervacije napomenete vaše želje i biće nam zadovoljstvo da ispunimo vaše zahtjeve.

Takođe, kod nas možete kupiti sve vrste pića, imamo širok izbor sokova, piva, žestokih pića, vina…

Unos hrane i pića u prostor kampa je zabranjen i biće sankcionisan. Molimo vas da ovo upozorenje ozbiljno shvatite.

Nema minimalnog broja ljudi za rafting, odnosno na čamce ide od 6 do 10 ljudi ali vi ne morate da pravite grupu. U našem centru uvijek postoji dovoljan broj ljudi za rafting i mi rafting, kao i većinu drugih aktivnosti, organizujemo svaki dan. Vi možete biti i sami, pridružićemo vas ostalim učesnicima.

Zapratite nas