Overview

O kanjonu Nevidio

Kanjon Nevidio je kanjon koji se nalazi u centralnom dijelu Crne Gore. Kanjon stanovnici ovog kraja nazivaju još i – Nevidjbog i to sa pravom, jer se rijeka Komarnica odjednom gubi u čudno uklesani ulaz i postaje ljudskom oku nevidljiva. Okolina ulaza je jedna od najljepših oblasti u durmitorskom kraju. Ljepotu ovog kraja čini selo Pošćenje sa dva lednička jezera, periodični vodopad Skakavica koji sa sedamdesetak metara visoke stijene rasipa vodu koja se zatim uliva u Komarnicu. Zabačen i sakriven na nepristupačnom terenu dugo je izazivao pažnju i znatiželju ali je bilo malo organizovanih pokušaja da se upozna i istraži. Prvi ozbiljniji pokušaji su bili neuspješni i kanjon je sve do 1965. godine bio posljednji neosvojeni kanjon Evrope. Te godine su članovi P.S.D. Javorak iz Nikšića, iako sa oskudnom opremom, prošli kanjon i prvi predstavili svijetu dugo skrivenu, divlju i zapanjujuću ljepotu kanjona dugog 2 km. Širina kanjona na pojedinim mjestima je manja od jednog metra a pojedine dijelove je moguće proći samo uz pomoć alpinističke opreme.

Danas kanjon Nevidio nalazi svoje mjesto u turističkoj ponudi kao jedinstvena turistička atrakcija. Neponovljiva ljepota tjesnaca, kaskada i penušavih bukova koju čuva kanjon Nevidio dovoljan je razlog da se posjeti neverovatni dragulj ovog podneblja. Prolazak kroz kanjon se nikako ne preporučuje bez iskusnih vodiča.

Sezona prolazaka počinje u julu mjesecu odnosno, ukoliko je vodostaj reke Komarnice niži, onda i nešto ranije a završava se u septembru. Ako vremenski uslovi dozvole, sezona može i da se produži.

Program putovanja

Ovu avanturu započinjemo u jutarnjim časovima, okvirno oko 9h.

Na put polazimo našim terenskim vozilima i imaćamo priliku da vidimo nestvarne predjele Durmitora. Imajte na umu da, iako je kanjon od našeg kampa udaljen svega oko 50km, put do tamo traje oko 2,5 h.

Osim dobre fizičke kondicije, za avanturu koja obično traje 2-3h neophodna je i odgovarajuća oprema – dugo ronilačko odelo debljine od bar 5 mm zbog izuzetno niske temperature vode od svega 7-8 stepeni, obuća kojom se može lakše kretati po klizavim stenama, kaciga, anorak, sigurnosni prsluk, užad… Naravno sve ovo dobijate od nas.

Nakon dolaska na početnu tačku, presvlačimo se u gore pomenuto odijelo i započinjemo našu kanjoning avanturu. Adrenalin, izazov, radost, rizik, uzbuđenje, napor će se smjenjivati tokom ove uzbudljive avanture. Obećavamo vam dan za pamćenje. Nakon izlaska iz kanjona, presvlačimo se u suvu odjeću i vraćamo u naš kamp, usput sumirajući utiske.

Za ručak ćete imati priliku da probate domaću teleću čorbu, svježu seosku salatu a kao glavno jelo tu je teletina ispod sača sa krompirom. Sva jela se spremaju na licu mjesta, u našoj kuhinji, od većinski organskih namirnica iz obližnjih sela. Za dezert služimo domaće kolače - kolač sa višnjama, oblande, pite sa orasima, čupavce…

Quick Info

  • Cijena 110€
POZOVITE NAS

Aranžman obuhvata

Aranžman ne obuhvata

Ostale avanture