Overview

Nakon doručka polazak našim terenskim vozilima ka parku prirode Piva. Rijeka Piva izvire iz vrela Sinjac na Goliji. Svojim tokom prolazi kroz gorostasne planine čineći spektakularan kanjon visine i do 1300m i dužine oko 33km, na kom rijeka stvara izuzetnu snagu koja je korišćena za gradnju hidroelektrane Mratinje.
Gradnja HE Mratinje se odvijala od 1967. do 1975. i njena impozantna visina od čak 220m je svrstava među najviše brane u Evropi. O kakvom impozantnom objektu je riječ možda najbolje govori činjenica da je izgradnja brane sa pristupnim putevima i objektima bila najveća investicija SFRJ. Izgradnjom brane i potapanjem jednog dijela kanjona rijeke Pive, u potpunosti je potopljen jedan gradić - Plužine. Grad je izmješten, odnosno ponovo sagrađen na višoj koti. Isto se dogodilo i sa manastirom Piva koji je komplet prenesen, kamen po kamen, na svoju novu lokaciju. Izmještanje je trajalo nekoliko godina a skidanje i prenos fresaka je bio toliko komplikovan poduhvat da se i danas izučava u stručnoj literaturi.
Prilikom puta ka Plužinama imaćemo priliku da vidimo velelepni kanjon rijeke Pive kao i fascinantnu prirodu koja ga okružuje. Napravićemo kratku pauzu za fotografisanje na impozantnoj brani Mratinje, čija visina od 220m i pogled na kanjon ostavljaju bez daha. Dolazak u Plužine gdje, ukoliko želite, možete probati avanturu za najhrabrije – zip line.

Ako ste ikada sanjali let kroz prekrasnu prirodu, dok se ispod vas nalazi smaragdno-zelena voda Pivskog jezera, najvećeg rezervoara pitke vode na Balkanu, onda je Zip Line jedinstvena prilika za vas.

Zip line predstavlja prelazak s jedne strane brda na drugi uz pomoć specijalno montirane sajle. Nastao je iz potrebe da se premoste klisure i duboke rijeke u nepristupčnim oblastima, tamo gdje nije bilo moguće izgraditi most ili drugi prelaz. Danas se zip line najviše koristi u turističko-zabavne svrhe.

Zip line se nalazi na oko pola sata vožnje od našeg rafting centra. Adrenalinski doživljaj zip-line-a u Plužinama kreće od Gostionice “Eko-Piva”, ide preko nadaleko poznatog Pivskog jezera prvom sajlom dužine oko 600m i završava se na stijeni preko puta. Ovdje pravite kratku pauzu za fotografisanje a zatim drugom sajlom stižete ispred mosta na Pivskom jezeru. Dužina ove sajle je oko 800m.
Ukupna dužina  je 1400 metara, što predstavlja najduži  zip line u jugoistočnoj Evropi.

Sloboda, osjećaj kontrole, samopouzdanja je ono što vas može preplaviti kada tijelom parate vazduh a ispod vas gledate prirodne ljepote jezera i idete u susret poznatom mostu na Pivskom jezeru. Ova adrenalinska atrakcija je, prije svega, potpuno bezbjedna a pri tom i veoma popularna u svijetu i privlači veliki broj turista i avanturista. To je osjećaj koji se ne može opisati a mora se doživjeti.

Zip line je dugačak 1400 metara i predstavlja najduži zip line u ovom dijelu Evrope.

Slijedi povratak u naš rafting centar.

Quick Info

  • Cijena 40€
POZOVITE NAS

Aranžman obuhvata

Aranžman ne obuhvata

Ostale avanture