Overview

Nakon doručka polazak našim terenskim vozilima ka parku prirode Piva. Rijeka Piva izvire iz vrela Sinjac na Goliji. Svojim tokom prolazi kroz gorostasne planine čineći spektakularan kanjon visine i do 1300m i dužine oko 33km, na kom rijeka stvara izuzetnu snagu koja je korišćena za gradnju hidroelektrane Mratinje.
Gradnja HE Mratinje se odvijala od 1967. do 1975. i njena impozantna visina od čak 220m je svrstava među najviše brane u Evropi. O kakvom impozantnom objektu je riječ možda najbolje govori činjenica da je izgradnja brane sa pristupnim putevima i objektima bila najveća investicija SFRJ. Izgradnjom brane i potapanjem jednog dijela kanjona rijeke Pive, u potpunosti je potopljen jedan gradić - Plužine. Grad je izmješten, odnosno ponovo sagrađen na višoj koti. Isto se dogodilo i sa manastirom Piva koji je komplet prenesen, kamen po kamen, na svoju novu lokaciju. Izmještanje je trajalo nekoliko godina a skidanje i prenos fresaka je bio toliko komplikovan poduhvat da se i danas izučava u stručnoj literaturi.
Prilikom puta ka Plužinama imaćemo priliku da vidimo velelepni kanjon rijeke Pive kao i fascinantnu prirodu koja ga okružuje. Napravićemo kratku pauzu za fotografisanje na impozantnoj brani Mratinje, čija visina od 220m i pogled na kanjon ostavljaju bez daha. Dolazak u Plužine gdje, ukoliko želite, možete probati avanturu za najhrabrije – zip line.
Važna napomena: Zip line nije uključen u cijenu. Cijena je 20€ po osobi.

Quick Info

  • Cijena 25€
POZOVITE NAS

Aranžman obuhvata

Aranžman ne obuhvata

Ostale avanture